“Omwille van corona is ons aantal studenten verdubbeld”
Niet alleen bedrijven maken gebruik van het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen. Ook studenten van de Karel de Grote-hogeschool (KdG) zakken wekelijks naar Niel af voor practica in de laboratoria. KdG huurt hiervoor labo's in het Archimedes-gebouw. De KdG-bachelorrichtingen Chemie en Biomedische Laboratoriumtechnologie hebben de afgelopen jaren een flinke groei in het aantal studenten meegemaakt. Wij zaten samen met Opleidingshoofd Biomedische Laboratoriumtechnologie Steffi Matthyssen.
Steffi Matthyssen: "De groei in het aantal studenten komt niet uit de lucht gevallen. Het is een uitloper van de coronacrisis. Scholieren willen weten wat er allemaal gebeurt bij de analyse van een coronatest of hun steentje bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe vaccins en dat vormde mee een trigger voor hun studiekeuze. Door dit corona-effect is het aantal studenten sinds 2020 verdubbeld. We merken voor academiejaar 2023-2024 een status quo op, maar dat is geen slechte zaak. We schommelen nu rond een 500-tal studenten".
"Het was door de eerste GMP Summerschool in 2022 dat ons oog viel op het Wetenschapspark in Niel. We hielden contact en waardoor we snel laboratoria konden bijhuren. Groot voordeel is dat deze niet ver zijn gelegen van onze campus in Hoboken. Dat was noodzakelijk, want je mag geen inschrijvingen weigeren. We willen al onze studenten in de best mogelijke omstandigheden lessen laten volgen. Als we niet hier de infrastructuur hadden kunnen huren, zou dit een acuut probleem zijn geweest. Elke labogroep is nu gelijk verdeeld. Als je niet 48, maar 60 studenten toelaat in een labosessie, moet de ene student over de schouder van de andere meekijken. Dat is nefast voor de uitvoering van de practica terwijl we juist heel erg willen inzetten op hands-on ervaring opdoen."
"Niet alleen die nabijheid met de Hoboken-campus is voor studenten en docenten een belangrijk voordeel. Ook de groene omgeving van het Wetenschapspark werkt inspirerend en rustgevend. We willen vermijden dat ze op een dag heen-en-weer moeten rijden. We stemmen ons lessenrooster daar op af, zodat ze een hele dag hier kunnen blijven en roosteren ook enkel de tweede- en derdejaars hier, zodat de eerstejaars eerst op de campus kunnen wennen aan de stap naar het hoger onderwijs. Voor onze studenten is het park helemaal nieuw. Ze waren hier nog nooit geweest en genieten van het omliggende groen. Als ze naar hier komen, doen ze dat vaak al carpoolend met andere studenten. Sommigen komen ook per fiets of met het openbaar vervoer".
"Als ik bekijk welk traject onze studenten tot nu toe gevolgd hebben, kom ik een heel divers pad tegen. We hebben ongeveer evenveel scholieren die afgestudeerd zijn in ASO- en TSO-richtingen, en een minder aantal uit BSO-opleidingen. Onze driejarige opleiding is erg praktijkgericht. Onze professionele bachelors doen veel meer labo-uren dan bijvoorbeeld studenten aan de universiteit. Het lijkt ons een goeie zaak dat het eerste jaar in de richtingen Chemie en Biomedische Laboratoriumtechnologie gemeenschappelijk verloopt. Een middelbare scholier met interesse in wetenschappen die wel iets in een laboratorium wil doen, maar nog niet weet specifiek wat, hoeft zo pas in het tweede jaar te beslissen en een keuze te maken tussen een van de vijf afstudeerrichtingen (drie mogelijkheden binnen Chemie en twee binnen Biomedische). Dan heeft hij of zij de tijd om te bepalen welke richting het wordt."
"Een ander voordeel aan onze lessen op het Wetenschapspark zijn de bedrijven die hier al huizen. De opleidingen die wij geven belangen hen ook aan in hun zoektocht naar nieuw talent. Onze studenten zitten door de aanwezigheid van die bedrijven zo al met anderhalve voet in het werkveld. Nog niet in concrete bedrijven, wel in de omgeving waar zulke firma's zich vestigen".
"De opstartfase van anicells (een van de bedrijven op het Wetenschapspark) heb ik van nabij meegemaakt. Toen ik nog aan het doctoreren was, was mijn promotor degene die samen met Nathalie Cools het idee daaromtrent heeft opgestart. Ik ken Nathalie redelijk goed en kan initiatieven zoals de GMP Summer School alleen maar toejuichen. We proberen aan onze studenten duidelijk te maken welke bedrijven op het Wetenschapspark actief zijn en dat er mogelijkheden in 't verschiet liggen. Bedrijven mogen me altijd contacteren als ze op zoek zijn naar afgestudeerde starters. Ook voor stageplaatsen voor onze studenten mag je me zeker bellen."
Karel de Grote Academy
"In de labosector heerst een groot tekort aan juist geschoolde krachten. Een multinational als Johnson & Johnson (J&J) heeft becijferd dat ze de komende twee jaar 140 laboranten nodig hebben op een van hun Vlaamse sites, terwijl er in het derde jaar bij ons slechts 50 afstuderen als we de afstuderende medische laboratoriumtechnologen en de farmaceutische laboratoriumtechnologen samentellen. Bedrijven 'vechten' als het ware voor nieuw talent want uiteraard is J&J niet het enige bedrijf dat laboranten nodig heeft."
"Met de Karel de Grote Academy, ons levenslang-leren-traject, zijn we momenteel bezig met de uitbouw van een postgraduaat rond celtherapie. Reden is de grote vraag naar zulke opleiding. Mensen die al in het werkveld staan, kunnen zo up-to-date gebracht worden met de modernste technieken. Ook voor starters is de cursus ideaal om zich specifiek te verdiepen in de nieuwste methodes.”