Biodiversiteit spotten op het Wetenschapspark
Tijdens de Week van de Biodiversiteit (18 en 26 mei 2024) moedigen we jou graag aan om mee te onderzoeken hoe onze biodiversiteit het doet in en rond ons Wetenschapspark. Biodiversiteit zijn alle levensvormen op aarde: alle planten, dieren, ecosystemen en micro-organismen. Al deze soorten werken samen in een ecosysteem en zorgen zo voor evenwicht in de natuur.
Hoe diverser een gebied, hoe meer verbindingen tussen organismen, hoe rijker en beter bestand het is tegen veranderingen zoals klimaatverandering, ziektes en plagen. Biodiversiteit beschermen betekent onszelf beschermen. Maar jammer genoeg neemt biodiversiteit wereldwijd af. Daarom proberen we met kleine inspanningen, de biodiversiteit te verbeteren.
Hoe zelf bijdragen aan meer biodiversiteit?
Tijdens de week van de Biodiversiteit kan ook jij je steentje bijdragen door je ogen en oren wijd open te houden en zoveel mogelijk planten en dieren te spotten en je waarnemingen te registreren, via de app Obsidentify. Zo brengen we samen onze biodiversiteit in kaart. Alle details lees je hier.
Ook verzamelen we graag een paar tips waar je (thuis) mee aan de slag kan:
- Koop biologische of lokale groenten en fruit. Of start met een eigen moestuin.
- Let bij vlees of vis op het Beter Leven of MSC- / ASC-keurmerk.keurmerk.
- Zet vlinder- en bij-vriendelijke planten in de tuin.
- Vang regenwater op voor in de tuin, prima om je planten water geven.
Ben je na het spotten van natuur helemaal verkocht? Start met deze gratis online cursus en kom meer te weten over wilde natuur in Vlaanderen.
Want er valt in België heel wat prachtige natuur te spotten. Hoe meer je over de soorten en hun verstopplaatsen weet, hoe boeiender je zoektocht kan worden
Benieuwd welke biodiversiteit wij alvast spotte op ons Wetenschapspark? Bekijk enkele sfeerbeelden hieronder. Van insectenhotel, nieuwe (dieren)vriendjes tot bloemen en planten.