Beschikbare Ruimte

Labo's & kantoren van diverse afmetingen nu te huur.

 

Lees meer!

Be a Game Changer

2025/03/24

BRITA pleit voor minder plastic op Wereldwaterdag

Op Wereldwaterdag staat de wereld stil bij de groeiende uitdagingen rond schoon en toegankelijk drinkwater. Maar bewustwording alleen is niet genoeg: het is tijd voor actie. Met de campagne “Be a Game Changer” roept BRITA, een bedrijf op ons Wetenschapspark, consumenten en bedrijven op om bewuste keuzes te maken en de afhankelijkheid van plastic flessen drastisch in te perken. “Wij willen de manier waarop mensen water drinken fundamenteel veranderen. Door kraanwater als duurzaam alternatief te omarmen, kunnen we samen een blijvende impact maken”, zegt Lieve Van der Borght, Managing Director BRITA Benelux.

 

Door technologische innovatie en strategische samenwerkingen helpt BRITA niet alleen huishoudens, maar ook bedrijven en overheden om duurzamer met water om te gaan. Vanuit het Wetenschapspark werkt het bedrijf aan oplossingen die een echte impact maken.

 

Duurzaamheid bij elke druppel

BRITA is een familiebedrijf met een duidelijke visie: bijdragen aan een toekomst waarin schoon en veilig water voor iedereen toegankelijk is, zonder dat dit ten koste gaat van het milieu. Daarom werkt BRITA vandaag in 70 landen aan innovatieve oplossingen om plasticafval en de ecologische voetafdruk te verkleinen.

 

Elk jaar worden miljarden plastic flessen geproduceerd en vervoerd, wat een zware impact heeft op het milieu. Door leidingwater te optimaliseren en een duurzaam alternatief te bieden, helpt BRITA dit patroon te doorbreken. “Elke hervulbare fles maakt een verschil”, zegt Van der Borght.

 

BRITA biedt oplossingen op grote schaal, niet alleen voor huishoudens maar ook voor ziekenhuizen, scholen, bedrijven en horecazaken. “Door te investeren in waterdispensers en geïntegreerde filtratiesystemen verkleinen we de vraag naar verpakt water, verminderen we transport en beperken we de afvalberg”, aldus Van der Borght. “. “Onderzoek wijst uit dat de carbon footprint (CO2-voetafdruk) van een waterdispenser (aangesloten op het leidingwater) maar liefst 86% kleiner is in vergelijking met plastic flessen water. Dat is een aanzienlijke duurzame ‘change’ die gemaakt kan worden, die op de lange termijn ook nog eens financieel aantrekkelijk is.”
 

Waterkwaliteit onder druk

"Duurzaam watergebruik draait om meer dan verspilling. Het vraagt om innovatie die water veiliger en toegankelijker maakt", vertelt Van der Borght. In veel landen is leidingwater van wisselende kwaliteit en zijn er verontreinigingen zoals microplastics, zware metalen en medicijnresten aanwezig. “Wij ontwikkelen filters die water niet alleen zuiveren, maar ook optimaliseren naar de gezondheidsnormen en smaakvoorkeuren van consumenten”.

 

Innovatie en circulariteit

De vraag naar duurzaam watergebruik blijft wereldwijd stijgen, terwijl de beschikbaarheid van schoon drinkwater onder druk staat. Daarom investeert BRITA volop in R&D om de waterkwaliteit te verbeteren en verspilling te verminderen. De filtratiesystemen worden continu verfijnd om een breed scala aan ongewenste stoffen uit water te verwijderen. Daarnaast zet BRITA in op circulaire productieprocessen en recyclageprogramma’s, zodat producten langer meegaan en afval tot een minimum wordt herleid.

 

Om duurzaam watergebruik toegankelijker te maken, integreert BRITA slimme technologieën. Zo gebruikt het bedrijf bijvoorbeeld UV-technologie in drinkflessen voor automatische reiniging, terwijl omgekeerde osmose-systemen zorgen voor diepgaande waterzuivering. Ook de vraag naar ingebouwde, plasticvrije alternatieven groeit, waarop BRITA inspeelt met geavanceerde waterdispensers, filtratiesystemen en natuurlijke smaaktoevoegingen zonder suiker.

 

Door te blijven investeren in onderzoek, circulaire productie en recyclageprogramma’s, wil BRITA een voortrekkersrol spelen in de transitie naar een circulaire watercultuur.

 

Duurzaamheid groeit door samenwerking

BRITA gelooft dat echte impact voortkomt uit samenwerking. Daarom koos het bedrijf er enkele jaren geleden bewust voor om zich te vestigen in Darwin, de incubator van het Wetenschapspark.

 

"We kozen deze locatie omwille van haar duurzaamheidsambities en innovatieve ecosysteem", legt Van der Borght uit. "We wilden niet zomaar een kantoor, maar een plek waar duurzaamheid en samenwerking centraal staan. Het Wetenschapspark biedt een inspirerende werkomgeving met ruimte, licht en natuur, en ligt bovendien vlak bij water. De strategische ligging in Niel, tussen Antwerpen en Brussel, maakt het extra toegankelijk”.

 

Het Wetenschapspark organiseert regelmatig netwerkevenementen en inhoudelijke sessies, waar BRITA actief aan deelneemt. "Deze bijeenkomsten bieden een unieke kans om kennis te delen en nieuwe samenwerkingen op te zetten”, aldus Van der Borght.

 

Een andere belangrijke troef is de moderne infrastructuur, met een ruim auditorium en een aantrekkelijke gemeenschappelijke ruimte. Deze worden ingezet voor inspirerende bijeenkomsten, kennisuitwisseling en evenementen die bedrijven samenbrengen rond innovatie en duurzaamheid. "Het is een plek die samenwerking stimuleert en waar bedrijven met gedeelde ambities elkaar versterken”.

 

“Be a Game Changer”: samen naar duurzamer watergebruik

Op Wereldwaterdag zet BRITA met de campagne "Be a Game Changer" het belang van duurzaam watergebruik in de kijker. Dit jaar ligt de focus op de impact van plasticvervuiling en de dringende noodzaak om plasticafval drastisch te verminderen. "Tegen 2025 willen we minstens 6.5 miljard plastic flessen uit het milieu houden”, zegt Van der Borght.

 

De campagne roept consumenten en bedrijven op om eenvoudige maar impactvolle keuzes te maken, zoals het gebruiken van hervulbare flessen en waterfilters. Door vaker kraanwater te drinken en wegwerpplastic te vermijden, kunnen we samen de afvalberg verkleinen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

 

Water is een onmisbare hulpbron, en collectieve actie is essentieel om plasticvervuiling terug te dringen. “Iedereen kan een gamechanger zijn door bewuste keuzes te maken die het milieu beschermen en bijdragen aan een circulaire watercultuur”, besluit Van der Borght.